Op zoek naar een leuk leesboek

Iets wat je niet zo goed kan, is vaak niet zo leuk. Kinderen met leesproblemen zijn daardoor over het algemeen wat minder (of zelfs helemaal niet) gemotiveerd om te lezen. We weten ook dat leesmotivatie ontzettend belangrijk is voor een goede leesontwikkeling. Leesmotivatie begint bij het creëren van leesplezier. Het uitgangspunt hierbij is dat er voor ieder kind een leuk boek is. We zetten een een paar tips voor je op een rij!

In 4 stappen op zoek naar een leuk boek

  1. Ga samen met het kind op zoek naar een leuk boek en begin met een gesprekje: houdt het kind van spannende verhalen, grappige verhalen, oorlogsverhalen of bijvoorbeeld verhalen over dieren?
  2. Zoek samen op bijvoorbeeld Hetbestekinderboek.nl naar boeken die passen bij de leeftijd van het kind.
  3. Hebben jullie een goed boek gevonden (in de bibliotheek, op school of thuis), neem dan een kijkje op Superboek om te zien of het boek daar ingesproken is. Via die website kunnen kinderen met een dyslexieverklaring gratis boeken beluisteren. Zo wordt lezen een stuk makkelijker, wat de drempel om het te doen verlaagt.
  4. Achterhaal wat kinderen motiveert. Sommige kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om op tijd te lezen, anderen motiveer je misschien meer door aan te sluiten bij hun interesse over een bepaald onderwerp.

Een boek helemaal uitlezen is al een mooie beloning op zich en hopelijk het startschot voor het lezen van een mooie reeks boeken. Linde (10 jaar) vond het lezen eerst niet zo leuk, maar de reeks van Leven van een Loser maakt haar aan het lachen. Linde geeft ook aan dat ze het leuk vindt om op tijd te lezen. Op die manier is het lezen voor haar een beetje een spelletje geworden én ze merkt dat ze door te oefenen steeds sneller gaat lezen. Wanneer kinderen al nauwkeurig kunnen lezen, is het koppelen van een tijdsdoel aan een tekst een prima manier om ze ook vloeiend te leren lezen.

Op zoek naar een leuk boek
Meer leestips voor kinderen met leesproblemen